Преди да е твърде късно

пешеходната пътека

Макар зимата в Гложене да е доста пуста, лятно време селото гъмжи от живот, особено от деца. И всички деца по цял ден са или на стадиона, или отиват към него, или се връщат „за малко“ оттам. Всяко дете ще ви каже, че „лятно време, ходим по пет пъти до стадиона“. Но също ще ви каже, че никога не е пресичало през пешеходната пътека, а много от тях дори не знаят че я има. А пътят, който пресичат е опасен. Коли и камиони направо летят по него, без ни най-малко да ги е грижа за пресичащите деца.

Интересното е още, че тук никога не е заставала пътна полиция – странен факт, добре познат на местни и преминаващи. Същото се отнася и за моста за Ябланица, по който редовно минават 40 тонни камиони, въпреки разрешението до 10 тона. Но да се върнем към пешеходната ни пътека..

пешеходната пътека

пешеходна пътека - деца2

И пак – какво чакаме? Боята ли е скъпа пък сега, или образованието на местната власт през последните 15 години не ѝ стига да прецени как да обезопаси този участък? Кой не разбира, че ако „нещо стане“ тук, то ще е неописуемо лошо, безвъзвратно и с огромни последици? Как я пиете тази ракия спокойно, знаейки къде са децата ви – цял ден, всеки ден?

Пийте.

–––––––––––––

(4.16.17) Ново:   Вече имаме предложения от доброволци за финансиране на проекта.

 Публикувайте тук или ни изпращайте варианти и коментари на info@glojene.com

пешеходна пътека

пешеходна пътека

(4.22.17) Ново:  Подобни проблеми има в почти всички населени места, като много от тях са решени, но страшното е, че са решени винаги след като се случи там ужасен инцидент. Ето един пример:

Слагат „спящи полицаи“ в созополското село Крушевец

„.. за жалост разрешението на дълго поставяния проблем с поставянето на неравностите е постигната едва след трагичния инцидент, при който граничен полицай помете и уби на тротоара 11 месечно бебе в количка.“

„..отговаряло,че законът не позволява на главен път да се ограничава по този начин движението. В съседното село Маринка от където преминава същият път обаче има неравности. Макар че и там са били поставени след като са се случили инциденти, обясни кметът на Крушевец. „Сега ми обясниха, че се е променил законът, който е гласял че не може да се поставят неравности”,..“

(4.26.17) Ново:  Отворено писмо

Сподели с:


18 thoughts on “Преди да е твърде късно

 1. Маркирани пешеходни пътеки тип „зебра“ трябва да има на всяка улица, която излиза на обходното шосе. На всяка, не само на моста за игрището. И те трябва да са максимално удобни на пешеходците – това може да се направи следвайки стандартното правило: продължението на тротоарите през пътя се маркира като пешеходна пътека. Така ще бъде хем удобно за пешеходците (и вероятно по-безопасно) , хем наличието на 4-5 пешеходни пътеки на обходното шосе ще заостри вниманието на шофиращите, че се движат в населено място и шосето е често присичано от пешеходци.

  Работата по боядисване на пътеките е около 2 дни (общо). Аз бих финансирал частично закупуването на боята. От кметсвото просто трябва да решат да го направят!

 2. Съгласен съм, че навсякъде има нужда от пешеходни пътеки, но на кметството това ще му се стори доста „мащабна“ акция. Да започнем с две или три – там където са мостовете. Парите ще ги съберем, макар от доброволци.
  Това би било първата стъпка към някакво подобрение.

 3. Пътеките няма да помогнат за забавянето на скоростта. Ще трябва спящ полицай, а такъв никога няма да сложат.
  Затова най-добре е да се изроват няколко дупки – като тия из селото.
  Ще се вдигне и оборота на Мила :)…

 4. И така, кога започваме да я направим? След това доброволците бих поканила на „Почивалка“ да спретнем така необходимия кът за гледки и вдъхновения! Материалите са налични, ще бъде полезно и удобно за всички ни! ….С Гложене в сърцето!

 5. Логичните стъпки изглежда са:

  1. Предлагане на план за маркировката и знаците (и публикуването му).
  2. Приемането му от съответния компетентен (?) орган (и публикуването му).
  3. Изчисление на цената за изпълнението му (и публикуването му).
  4. Финансиране (и публикуването му).
  5. Изпълнение (и публикуването му).

  Значи, какво правим по стъпка 1?

  1. Вариант №1 е абсолютно приемлив.

   По отношение на острова на безопасност – би могъл да бъде боядисан върху асфалта, но може да се направи и малък остров с бордюри (по-скъпо, но и по-безопасно).

   Без значение боядисан или бордюрен (тротоарен) остров, вариант 1 е най-добрия. Смисъла на цялата работа е да може по най-близкия път от кафето на Мила да се отиде до моста по пешеходна пътека.

 6. Приветствам идеята! И аз съм за вариант №1 . Крайно време беше да се помисли по този въпрос. Някой да е виждал друг да преминава по онази смехотворна пътека? Включвам се към доброволците.

  1. От предложените варианти, номер 1 е този, който би бил най-удобен за всички, които пресичат. Днес или най-късно утре ще подготвя молба до кмета, заедно с разпечатка на схемата и ще я изпратя с куриер, тъй-като не планирам пътуване в близките 10 дни до Гложене, а лятната ваканция започва след месец. Няма време! Нека властта да бъде информирана за идеите и предложенията, които имаме, както и да знае, че може да разчита на съдействие от наша страна.

 7. Чудесно! Вариант 1 е наистина най- удобния!
  Но само едно ми е интересно- къде по точно ще пресечем, след като отсреща липсва тротоар?
  Може би настоящата пешеходна пътека точно заради това е там. Но въпреки това никой не я използва.
  Мисля, че първо задължително отдясно трябва да бъде направен тротоар!

 8. Вариант 1 е идеален, но липсващият тротоар е проблема. Защо само пишем, а не действаме и чакаме да стане инцидент? А защо не пробваме да сме единни? Но ние никога не можем да бъдем единни, защото зависта и злобата ни един към друг нямат граници.

 9. По-скоро, за да станат нещата законово издържани, трябва да се атакува самия закон. Там е нелогичното. Това обаче ще отнеме време, заради кореспонденцията, която ще се води, а иде лято. Аз пък предлагам следното: да се говори с РПУ – Тетевен, за да се предприемат някакви действия от там или да се разрешат на местно ниво някакви временни предупредителни указания за превозните средства.

 10. Да обясня ситуацията от днешна дата. Днес имаше среща на местното население с Началничката на РУП – Тетевен. Уговорката ни е да има писмен сигнал до тях за ситуацията. Поради ограничените и правомощия точно на този пътен участък, може да помогне само с монтирането на пътни обозначителни пешеходци ограничителни знаци на скоростта. Това като начало. После ще съдейства за бърза намеса от АПИ /пътя, на който искаме пешеходната пътека е под тяхна юрисдикция/, има правила, съответно и регламентирани изисквания – процедура. Това обаче ще отнеме време. Търпение от наша страна се изисква само. Ще работим дружно по въпроса – впрегнати са всички институции.

 11. От Радка Пеева-Николова До
  с. Гложене, общ. Тетевен Началника на РУП – гр. Тетевен

  СИГНАЛ
  ОТНОСНО: Ограничителни скоростта знаци на отсечка от път III -358 в с. Гложене.

  Г-жо Началник,
  Децата нямат спирачки!
  За това нека ние големите ги пазим от самите тях. Ситуацията е следната – селото ни е разделено на две части от път III-358 от пътната мрежа на страната. Така този път се оказва на пътя на децата ни за стадиона в селото, където те прекарват по-голямата част от ваканциите. Там има пешеходна пътека „по закон“. Но не е ефективна, поради условията в закона. Намира се на разстояние от моста и така децата трябва да изминат допълнителни 50+50 метра, за да пресекат правилно. А децата винаги търсят най-прекия път до обекта си. Знакът за сигнализиране е на около 20 метра преди самата пътека. Реакция за шофьора – почти няма. Там пък около километър е прав участък и предполага „настъпване на газта“ от шофьорите.
  Знаем процедурата с АПИ за коригиране на ситуацията с преместване на пешеходната пътека на удобно място, но това ще отнеме доста време за кореспонденция, а лятната ваканция наближава.
  Пресичането на това място е изключително опасно за всички преминаващи, а там е пътя и за две вилни зони. Надяваме се да има поне по три предупредителни знака на пътя от ГЛОКОМ към Тетевен и в обратна посока.
  Ние, родителите, Ви молим за съдействие от вашата компетентност и възможности. Ще съдействаме по всички възможни начини за общото благо.
  Благодарим на местния полицай Стоян Атанасов, който пръв ни разясни ситуацията и ни посъветва за предстоящите ни действия.
  Благодарим и на Вас, че откликвате за решаването на ситуацията без жертви.

  17.05.2017 г
  с. Гложене С УВАЖЕНИЕ: ЗАГРИЖЕНИ РОДИТЕЛИ

  ТОВА Е ПИСМОТО ДО ПОЛИЦИЯТА, ЗА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМАТ ПЪРВИТЕ МЕРКИ ПО ТЕХНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ, ЗАЩОТО НЯМАТ ПРАВОМОЩИЯТА ЗА ПОВЕЧЕ – КОНТРОЛЪТ НА ТОЧНО ТОЗИ ПЪТ Е НА АПИ – АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА

Вашият коментар