Пробуждане

гложенец

„По-добре късно, отколкото никога.“

Какво значи да си гложенец днес?

От изключително развито село до преди „идването на демокрацията“ (и малко след нея), Гложене днес е една развалина, където човек не само няма къде да яде една мора, или боб, или каквато и да е чорба. Гложене днес е  и място на редовни нарушения и престъпления на общинско, държавно и на лично ниво, че за хората те вече са нещо „нормално“:

 • Сметището: Гложенци свикнаха да живеят до незаконно сметище, което не само нарушава всички европейски, екологични и етични закони, но дори наскоро се удвои.
 • Сметта: Въпреки бруталният скок на таксите за смет стана „нормално“ по цяла зима гложенци сами да се оправят не само със снега по улиците, но и със сметта си, страхувайки се незнайно от какво, да сложат името си под жалба срещу отговорната за това компания.
 • Горите: Трудно е да се определи дали легалното или нелегално изсичане на горите е по-голямото зло, но и двете продължават с пълна пара. Тази тема е истинско табу.
 • Вита: Каде ли официално отиват  всички канали и мръсни води на Тетевен, Рибарица и селата по реките над Гложене, след като те нямат нито една пречиствателна станция?
 • Улиците: Няма населено място с по-разбити (и опасни) улици от Глoжене след „ремонтите“ на канализациите из цялото село. Не е отговорено и на „кой е виновен за причинените щети и как ще бъдат възстановени“, както пише в отчета на „Сдружението за възраждане и европейско развитие на с. Гложене“.
 • Мостовете: Не просто са в окаяно и необезопасено по никакви стандарти състояние, но моста към Ябланица (с ограничение до 10 тона) е редовно пресичан от 40 тонни камиони.
 • Сградите: С бързи темпове и вече почти без покриви се рушат училищата, бившите заводи, магазин-ресторанта, историческите сгради.. и какво ли не.
 • Храната: Домашно сирене ли? Почти не остана кой да отглежда животни и повечето хора вече купуват отровите от магазина, без дори да подозират какво слагат в устите си.

А „гложенци“ просто си седят и чакат затворени в дворовете си, намалявайки с плашещи темпове. Да си „умен“ (особено в Гложене) означава да си мълчиш, да не те интересува нищо и никой и да си пиеш пиенето. Това допълнително подсилва чувството, че в селото няма хора и като за една махала (освен нови цигани естествено – там растежа е стабилен).

Изглежда, че нищо не може да се направи и никой не може да помогне с нищо – никой не се и опитва. Това е официалното и изключително популярно оправдание на днешния „гложенец„, често последвано от „ми направи го ти!“. Но колкото и да ни се ще друг да ни свърши работата – очевидно няма да стане.

Страх. Завист. Злоба. Егоизъм. Лицемерие. Безразличие. Мързел. И пак страх.

гложенец-ц-ц-ц . . .

Къде са гложенците – адвокати, инженери, журналисти, професори, еколози, преподаватели, инспектори, бизнесмени..? Защо например си учил право, ако не за да се бориш за законност в родното си място? Всичко ли е било само за пари? Наистина ли си горд, че си се „измъкнал“ от това село, за да живееш в една панелка в най-мръсния град в Европа? Дали най-хубавите ти спомени са от тази панелка? Бляскава проява на мъдрост ли виждаш в решението ти напълно да отпишеш Гложене?

Che Guevara

„Преди всичко, винаги бъдете в състояние да чувствате дълбоко всяка несправедливост, извършена срещу всеки, навсякъде по света..“  – Che Guevara

Така Че Гевара завършва прощалното писмо до децата си, което трябва да се отвори след неговата смърт. А какво бихте написали във вашето? „Крадете, лъжете и бъдете тарикати!“? До преди 100 години хората са обяснявали на децата, внуците и пра-внуците си какво значат думите „мерзавец“, „страхливец“, „лицемер“, …а днес? Ще те заболи ли ако разбереш че ти си станал този мерзавец?

А ако детето ти разбере?

Не те ли е срам да разговаряш с него, да му даваш „съвети“? Точно ти??? „Загрижен си за бъдещето му“ ли? Докога смяташ то ще се преструва, че вярва на тази лъжа? И какъв пример за човек си му ти? Или вече имаш план – един ден да му кажеш просто, че не си имал избор, че само си могъл да му даваш да яде, че не си знаел какво става извън оградата ти? Горкият той.. А иначе се наричаш „родител“, „гложенец“, „българин“… и с други силни имена. Без заслуга, без срам.

Толкова ли е трудно и страшно да погледнем и отвъд собствената ни ограда и да опитаме да допринесем с нещо, както е било някога? Май трудното е само да спрем телевизора, а страшното е да погледнем себе си. Но оставим ли така нещата най-страшното тепърва предстои.

Време е гложенец да придобие значение, каквото някога е имало, но го е изгубило.

Това е призив към всеки, без значение на пол и възраст, дали е родом от Гложене или се е преселил в него, живее ли в Гложене или „чат-пат“ си идва, или пък дали е посетил селото само веднъж. Без значение на каква вяра, религия или етническа, политическа, социална или каквато и да е друга група принадлежи. Без значение колко е образован и на какъв диалект говори или пише. Без значение и какво минало има – Гложене не е Рая, за да са с предимство светците.

Гложенец може да се нарече само този,
на когото малко или много му „дреме“ за това село
и прави нещо за него.

„Няма по-голям грях от безразличието на добрите хора.“    – The Boondock Saints (1999)

Защото когато и добрият стане безразличен към неправдите, тогава вече няма никаква надежда за човечеството.

Вместо да продължава да деградира в страх, Гложене има шанс да се превърне в една прекрасна малка общност. За тази цел е необходима една движеща вълна, която непрекъснато да предизвиква, обединява и правилно насочва усилията на всеки един гложенец, без изключение. Нека всеки сам реши кой би бил най-добрият за него начин да се включи в тази вълна. Трябва постоянно да я поддържаме жива и да я пазим от негативизъм и всичко, което би й навредило. Добре дошъл е всеки, който иска с нещо да помогне, но не ни трябват философи, да ни обясняват колко безнадеждно е всичко в Гложене. Никой няма нужда от паразити и вече никой не е длъжен да ги търпи. Но целта ни не е допълнително разделение помежду ни, а точно обратното – да бъдем и да се чувстваме заедно. Няма сам гложенец – самата дума го показва. Всеки, който днес смятаме за враг може утре да ни е приятел – това зависи само от нас. Трябва да направим точно това усилие.

Целта на този призив е да се постави началото на едно дълго чакано и вече силно необходимо пробуждане, преди то да е станало напълно невъзможно. Пробуждане, което да доведе до действие.

Ако се смяташ за Гложенец, довечера си задай въпроса:

„С какво днес направих живота в Гложене по-добър?“


FacebookTwitterGooglePinterestWhatsapp

Сподели с:


16 thoughts on “Пробуждане

 1. Знаем, че всички в селото са против случващите се в момента „легални акции“, но се надявам поне част от тях да влязат и подкрепят тази идея за „По-добро бъдеще“.

  Споделяйте я в социалните мрежи.

 2. Хора, СЪБУДЕТЕ СЕ! Селото си отива , а никой не прави нищо по въпроса за запазването му, даже напротив! Картината е жалка и потресяваща… и то благодарение и единствено само на нас!

  Питам ви къде изчезна човещината? Защо всеки гледа себе си и не го е грижа за нищо друго? Защо сме се самозабравили и не помним откъде сме тръгнали?

  Превърнали сме се във всичко друго, но не и в хора- та ние самите унищожаваме нашенското. Не ви ли е жал като гледате всички тези отчайващи картини? Не се ли чувствате поне малко виновни за случващото се? Погледнете ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА!
  Време е за ПРОМЯНА! И то незабавно!
  Китното и приветливо (някогашно) Гложене е на път да изчезне завинаги… ще го позволим ли?! Ще позволим ли да остане само ПЛОЩ, покрита с хиляди боклуци, отнемащи години за разграждането им; гори, пълни със стърчащи дънери и тук-там някое все още неизсечено дърво; река, задръстена от свлачищата на скалите,(поради липса на дървета, които да спрат всичко, слизащо отгоре), плуващи дънери, отпадъци и каквото се сетите още; Обезлюдели къщи (тъй като всеки ще иска да се спасява) и прочие…ТОВА ЛИ ЩЕ ОСТАВИМ НА ГЛОЖЕНЕ ???
  ДОКОГА ще трае всичко? Може би докато продължаваме да бездействаме още и още.

  ОСЪЗНАЙТЕ се преди да е станало твърде късно! МОЛЯ ВИ! Гложене е в нашите ръце. Нека направим нещо! Да не стоим безучастни отстрани!

  Аз вярвам, че ще се справим, ЗАЕДНО! Защото можем, стига само да поискаме!
  Мисля ,че все още има останали хора, които ги е грижа за селото.
  Надявам се, някой да ме чуе , както и казаното в glojene.com да достигне до повече хора, които да прозрат необходимостта от действия за продължаването на съществуването на Гложене!

 3. И аз станах свидетел на „легалното“ изсичане на дървета, кой с кон, кой с каруца, кой с камион – всеки влачи…… Нямам думи. Трябва да спре това
  Видях и „законното“ сметище.
  Спрете бе хора самоубиваме се по този начин. А всички говорим, че искаме добро бъдеще за децата си. Какво ще им оставим??????
  На това ли ще ги научим??????????

 4. Абсолютно безобразие „нормално “ за съвременните ни села. Като чест гост на селото мога да кажа само едно- пазете даденото ви от бога, река, планина, чист въздух и тишина. Спомнете си игрите около реката, разходките в Тетевенския балкан. Запазете същото за вашите деца- ще го оценят. Успех

 5. Проблемът не е само в Гложене, той е повсеместен. Без да съм многословен ще си позволя да цитирам една българска песен: „Стани, стани юнак балкански…“ Натам мисля, че всеки българин (не само Гложенец) я знае.

 6. Нямам думи.Така както вървят нещата не само щъркелите ще избягат и риба в реката няма да остане .Да не говорим за гората…това поголовно изсичане ,което е разрешил някой малоумник от тези,които са на власт.Нямам думи.Наистина

  1. Безобразията в Гложене се случват от години. Циганите превзеха селото, възрастните хора си отидоха, младите избягаха в чужбина. Всички се възмущаваме всеки път на всичко, но е истина, че никой нищо не прави. За да се случи нещо, трябва да има гласност, както и адекватно управление, което от години не съществува. Хората са озлобели и изпростели повече от всякога, а трудно може да има нещо градивно с такова население. Малкото хора, които сме останали и посещаваме, макар и рядко селото, може да помислим с какво полезно всеки от нас може да допринесе. Относно това сметище, не съм запозната, но ако е наистина нелегално, има варианти чрез протести да се стигне до онези, които спят дълбок сън вече толкова години им ядем …………….. За дупките на селото, няма какво да коментирам. Толкова години никой в това кметство не намери вариант да ги оправи, но за ядене и пиене, всички се включват…

   1. Здравей Цвети не че никой от селото не се интересува но масиран натиск за оправяне на проблемите досега не направен от много хора затова се радвам на активност от по младите хора. А самата ти нали си член на „СДРУЖЕНИЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ И ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА с. ГЛОЖЕНЕ“ там подробно пише за това което ние правим но с активното включване на по младите ГЛОЖЕНЦИ нещата може да потръгнат.

 7. Не става само с коментари и постове. Нямам нищо против добрите практики от старо време – така са направени и Старото училище, и площада, и почти всичко в селото, като даденостите ни, но когато трябва да се прави нещо, излизат единици. Не става борбата и по единично, обединението прави силата – казано е одавна, стрелата и колчана със стрелите, това също ни е познато – действия няма, ДЕЙСТВИЯ!!! Призовавам всички да се обединим и да си опазим селото от самите нас!!! С бездействието си ние сме съучастници в това ненормално положение, а мрънкането ни не пословично. ВСИЧКО Е В НАШИТЕ РЪЦЕ, НЕКА САМИ СИ ПОМОГНЕМ!!!

Вашият коментар