От Високо 2017

от високо 2017

Хубаво село.. 😉

Дали дупката на покрива на „Старото“ училище (горе) ще наподоби трагедията
на Глокомския покрив (долу)?

Февруари 2018: Тази дупка на покрива на читалището („Старото“) я забелязах случайно с дрон преди 3-4 месеца. Обвиниха ме наскоро (тук няма да споменавам имена), че „качвам глупости“ и че „всеки я знае“. Е, аз не я знаех – затова веднага я споделих тук. След доста голям и не много успешен опит за нормален разговор (в който злорадо ми се подиграха, че „нищо не съм направил и с пешеходната пътека„), се оказа следното: Материали са били доставени от кметството на селото, но за да се закърпи дупката са необходими и 600 лева за професионално скеле. Това не е потвърдено официално, засега, но ако наистина се окаже, че 600 лева ще закърпят покрива (поне временно) може да се пристъпи към намиране на тези средства.

Аз не съм специалист и незнам колко актуалнa е следната информация, но според Чл. 23. от ЗАКОНА ЗА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА, тези средства дори би трябвало да се подсигурят от общината:

ЗАКОН ЗА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА – Чл. 23.

(1) Предвидените по държавния и общинския бюджет средства за читалищна дейност се разпределят между читалищата от комисия с участието на представител на съответната община, на всяко читалище от общината и се предоставят на читалищата за самостоятелно управление.
(2) При недостиг на средства за ремонта и поддръжката на читалищна сграда средствата се осигуряват от общинския съвет.

 Ясно е, че за мащабни проекти общината „няма пари“, но (ако всичко споменато по-горе е така) все пак си струва да се опита за 600 лева, които реално биха спрели (макар временно) рушенето на читалището.

да се изчака

А това (долу) НЕ е кадър от „Battlefield 2017“, а шега 🙂

glokom-pcgame

Сподели с:


5 thoughts on “От Високо 2017

 1. Състоянието на сградата е лошо, и отлагането на ремонта на покрива го прави все по-лошо и неизползваемо в голямата си част. Но в написаното по-горе има неточности.
  1. Обществено известно, че ремонта на покрива и тавана /изчислен от архитект и конструктор/, заедно с освежаване на фасадата и ремонт на дограмата е 216000 лв. Затова е подаден проект в ДФЗ по ПРСР и очакваме решение. До този момент проекта не отхвърлен и има възможност да се извърши ремонта.
  2. Материали – греди на стойност 350 лв. /около 25 на брой/ са осигурени от Сдружение за европейско развитие на Гложене, а не от кметството. Някой нещо не е разбрал май?
  3. За всеки опитващ се да мисли е ясно, че тези греди са недостатъчни за покрив 600 кв. м., а труда при това професионален струва десетки пъти повече.
  4. Наема за скеле е по план сметка на строителния техник отговарящ за селото.
  5. Тези 600 лв. са за скеле с което да се ремонтира дупката уловена от неговия дрон, а не както той си мисли за ремонт на покрива./Тя е над сцената, височината е над 15 м и работата бе скеле е рискова/. Възможно е да не е разбрал, възможно е да не е чул.
  6. Що се отнася до въпросната пешеходна пътека за която пак от тук търсеше решение, ако беше присъствал на събранието в кметството, щеше да разбере, че възможност за решаване на проблема има, както и това, че ресорния зам. кмет дни преди това бе читалището по покана на читалищното настоятелство и е запознат на място не само с въпросната дупка, но и други проблеми на читалището.
  7. И накрая „не чакаме да усвоим някакви средства като тези от проекта например“/каквото и да значи това/, просто сме направили необходимото за да е налице проекта – защото това е най-реалистичната възможност за ремонт.
  Уважаваме всяко мнение, ценим всяка искрена загриженост, опитваме се да направим това което в последните десетилетия е пропуснато – да съхраним в цялост и автентичен вид една от гордостите на селото ни/комплекса читалище-училище/, и в същото време да възстановим дейностите защото читалището не е само сградата, то е организацията обединявала десетилетия хората на Гложене. Излишно е менторството, всичко може да се изяснява с нормален тон и на подходящото място. Но какво да се прави някои хора така разбират грижата.

 2. Мерси за отговора, най-после! Няма да засягам всяка точка – няма смисъл от заяждане. Ясно е, че проект(и) има, сигурно не един (аз не знам нещо в селото, за което да няма проект или обещание), но аз пак не разбрах едно конкретно нещо. Възможно ли е да се закърпи тази дупка докато се чака (защото поне на мен ми изглежда доста опасна) и ако е – какво е необходимо (като средства, разрешителни, материали, скелета..)? Незнам защо ми разбираш въпросите като заяждане – при пожар, катастрофа или паднало дърво на улицата нали не се чака „проект“? Тогава такава дупка в покрива на работещо читалище не попада ли в същата графа?

 3. Да, възможно е. Но очевидно не с дрон и публикации …Добри намерения имат много хора. Някои ги реализират, други помагат да се реализират. Трети просто коментират, пишат, снимат и с това се изчерпват добрите намерения…Разбира се има и такива, които имат намерения, но не добри.

 4. Естествено, че дупката е авария която трябва да се оправи извънредно и веднага. Как може да се чака проекта??? В закона ясно пише кой трябва да плати – общината. И не обвинявайте админа, че ви пита или че споменава „усвояване на пари”. За никой не е тайна, че в България, освен „усвояване на пари” от години друго няма, но той не ви е посочил вас като усвоители…

Вашият коментар